Ugandská půda a rovníkové klima sami o sobě dodávají ugandské kávě specifickou chuť, která zrnka z Perly Afriky proslavuje již po celém světě. Na ugandských farmách toho však návštěvník nalezne mnohem více. Na předzahrádkách farem běžně roste avokádo, jack fruit, cukrová třtina a další druhy chutných exotických plodin. Kávové plantáže pak odkrývají i další rostliny, které jsou pro naše kávovníky i farmářské rodiny výsostně důležité.
Přibližně před 10 lety se po Ugandě mezi farmáři začala šířit osvěta ohledně kultivace banánovníků společně s kávovými keři. Kávovníky jsou prapůvodně zvyklé na stín a prostředí deštných pralesů. Právě stín na našich farmách zajišťují díky svému vyššímu vzrůstu a mohutným listům banánovníky. Ty navíc kávě dokáží zajistit i ideální vláhu a tvoří tak výbornou symbiózu. Banány znamenají pro naše farmáře i další jistoty. První z nich je samozásobitelství domácnosti, kde mají banány hned několik využití.
V ugandské gastronomii se banány využívají coby příloha k masu, kdy se z nich dělá slaná kaše podobná té naší bramborové. Nám známější sladké banány jsou v Ugandě populární již méně, ale také velmi rozšířené a podávané zejména jako svačina či zákusek. K přípravám různých druhů masa a omáček zase slouží banánové listy, ve kterých se místní pochoutky vaří a pečou. V době pandemických opatření si navíc tamější rodiny produkovaly na doporučení státních orgánů z banánových listů i roušky.
Staré banánovníky se po složení stromu nasekají a pokládají se do půdy k optimalizaci růstu dalších stromů. Nespornou výhodou banánových listů je také to, že je lze podávat domácím zvířatům. Právě domácí zvěř tvoří další důležitý aspekt každé farmy. Jejich hnojivo dodává kávovníkům důležité živiny. Farmářské rodině pak zvířata zajišťují příjem masa či další finanční zisk. Jako podestýlka se pro domácí zvířata v Ugandě využívají sušené kávové slupky.
Od samého začátku svého působení si Palasio zakládá na kávě, jejíž pěstování a kultivace probíhá bez pesticidů a jakýchkoliv chemických přípravků. I zde si naši farmáři ve spolupráci s matkou přírodou dokáží poradit a zároveň rozšířit své portfolio produktů. Mezi ochránce naší kávy patří neodmyslitelně zázvor. Ten se například u pěstování arabiky Bugisu sází rovnoměrně kolem stromů a jeho složení a aroma odrazuje škůdce. Dalším pomocníkem je i citronová tráva, která se sází kolem kávových plantáží a hmyzu napadající stromy moc nevoní.
To vše si lze projít a vychutnat po šálku lahodné kávy s medem, kterou naši farmáři tradičně připravují využívajíc med od vlastních včelstev. Chcete-li některou z našich farem také navštívit, jste srdečně vítáni. Stačí nás jen kontaktovat a na zbytku se lze domluvit.